Greyhound racing – hur mår hundarna?

Hundkapplöpning är en sport där hundar springer i en bana och tävlar om att komma först. Sporten är mer känd som Greyhound racing eftersom det nästan är uteslutande greyhounds som tävlar. I Sverige tävlar man främst i tre olika distanser: 320 meter, 550 meter och 780 meter. Dessa distanser brukar man oftast kalla för kort, medel och långdistans. Vissa platser har också en distans som de kallar för supersprint och den är vanligtvis på 90 – 100 meter. Racing med hundar är ett hett ämne som rör upp många känslor. Det är många som frågar hur hundarna egentligen mår av dessa tävlingar.

Racing med hundar är väldigt stor i vissa delar av världen, speciellt i Australien, Nya Zeeland och USA. I exempelvis Australien har dem till och med en minister som ser över de olika tävlingarna. Efter att dokumentationen av sporten har ökat har också kritiken vuxit sig större. Organisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) har bland annat poängterat att vissa hundar tvingas tävla i extrema förhållanden, trots att hundarna är väldigt känsliga för varma och kalla temperaturer. Hundar som tävlar har väldigt lite päls och låg fettprocent på kroppen, något som gör dem särskilt utsatta.

Racing med hundar får kritik

PETA, världens största djurrättsorganisation, visar också att det förekommer droger i samband med racing med hundar. Detta för att förbättra hundarnas resultat. Sedan 2008 har också ett flertal hundar hittats med kokain i blodet. I Florida, USA fick en tränare sin licens indragen efter att alla hans tre hundar testade positivt för kokain. Även transportering av hundarna kan innebär fara för dem. Det finns rapporter av hundar som dör medan de transporteras mellan banorna då rasen har svårigheter att svettas och ingen air-condition finns tillgänglig. Temperaturerna kan nå uppemot 38 grader under transport och vara direkt livsfarlig för de instängda hundarna. Det är därför viktigt att bara stödja hundracing där man vet att hundarna blir väl behandlade.

Racing med hundar är en het debatt

Om du tycker att det är fel att tvinga hundar till att tävla så kanske du vill testa att betta på fotboll istället där inga hundar är utsatta. Under stora mästerskap som fotbolls-vm är det som populärast att betta!