Shih Tzu – en utmärkt sällskapshund

Shih tzu är en liten hundras som från början kommer från Tibet. Den är en dvärghund och sällskapshund som är mycket vaken och energisk. Det är en lekfull och trogen hundras mot sin ägare och familj. Under 2012/2013 korades just denna ras till en av världens tjugo populäraste hundraser. Det är inte helt säkert vad namnet Shih Tzu kommer ifrån. Det mest troliga är att namnet kommer från de kinesiska orden ””shizi gou”” vilket betyder lejonhund. I Tibet var rasen klassad som en en helig hund. Det sades att rasen skyddade ägaren mot onda andar både i hemmet och i templen.

Shih tzu har en fallenhet för att kunna härma både hos människor och andra djur. Den älskar att kela, att gå på promenader, att tränas mentalt, och att ha en plats som är lite upphöjd där den kan överblicka hemmet. Rasen anses av många vara en allergivänlig hundras. Pälsen växer nämligen bara längre utan att fällas. Mankhöjden får inte vara över 27 cm. Vikt: ca 4,5-7,3 kg. Den har lång och tät päls. Det är viktigt att man kammar hunden dagligen. Alla färger tillåtna. Det är en liten men kraftig hund. Den är stark och har ett mycket speciellt ansikte.

Shih Tzu är den livliga familjehunden

Shih Tzu behöver mycket pälsvård

Innan du köper en Shih Tzu så bör du fundera på om du vill lägga tid på pälsvård. Detta är en hundras med mycket riklig päls och som kräver en hel del skötsel. Den kräver bad, föning och borstning regelbundet. Rasen är frisk och har få välkända sjukdomar och problem. Det är vanligt att dessa hundar blir mycket gamla. Det är en perfekt familjehund. Den är lätt att ha med andra hundar och anpassar sig otroligt bra. Även om detta är en liten hund så behöver den dagligen motion och stimulering. Besök Svenska Kennelklubbens hemsida för mer information eller besök en kennel.