Tempelhundar

Tempelhundar kallas de hundar som har tjänat som vakthundar och skydd mot onda andar i bland annat buddhistiska tempel i Kina och Tibet. De raser som användes som tempelhundar var pekingese, chow-chow, tibetansk spaniel, shih tzu, lhasa apso och ibland även mopsen. I den orientaliska föreställningsvärlden fanns de legendariska lejonhundarna och de nämnda hundraserna har ett utseende som påminner om dessa med deras lejonman, trubbiga nos och plymsvansar. Lejondansen är en kinesisk tradition som dansas under event och helgdagar för att skrämma bort det onda. Troligtvis är kinesiska och tibetanska hundar besläktade eftersom utbytet mellan de två länderna har funnits i tusentals år.

Tempelhundar är utpräglade sällskapsdjur som passar mycket bra som familjehundar. Shih tzu är en sund ras med mycket få hälsoproblem och den uppnår ofta en hög ålder. Den är glad, vänlig och livlig. Som familjemedlem är den lätt att ha och den passar bra även med andra hundar. Pälsen kräver regelbunden omvårdnad. Sedan Qingdynastin tog över makten i Kina 1644 har rasen tjänat som gåva från Dalai Lama till den kejserliga familjen. Det sägs att detta är en av de äldsta hundraserna. Dagens shih tzu härstammar från de brittiska importerna varav den första skedde år 1931. År 1940 erkändes den som självständig ras.

Tempelhundar – vilken ras passar bäst

När det gäller tempelhundar finns det flera raser att välja bland. Förutom den beskrivna shih tzu finns även lhasa apso som är i samma storlek, det vill säga cirka 27 cm i mankhöjd. Lhasa apso kom till Sverige 1965 och de två hundar som kom då lade grunden till den svenska aveln av rasen. Enligt källor härstammar rasen från 800 före Kristus. Rasen kommer från Tibet där den dock inte kunde köpas, men ibland skänktes den bort till dignitärer som besökte klostren där hundarna hölls som vakthundar. Rasen är frisk och lever ofta mycket länge. De är både vaksamma och glada.

Tempelhundar som sällskapsdjur passar bra